18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Sigurno okruženje za djecu i mlade kao prioritet! – obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja ( Karlovačka županija)

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen je danas u Karlovačkoj županiji. Diljem svijeta ovaj je dan poznat kao Dan ružičastih majica, a obilježava se posljednje srijede u veljači.

PU karlovačka tim povodom je u prostorijama Udruge Frendofon u Gornjim Stativama, a u suradnji sa Ženskom grupom Korak Karlovac i udrugom Frendofon organizirala slikanje motiva nenasilja.

“Na žalost, vršnjačko nasilje je Republici Hrvatskoj pa tako i u našoj županiji u u porastuValja istaknuti da je vršnjačko nasilje nad djecom s teškoćama sve istaknutije.”, kazale su predsjednica Ženske grupe Karlovac “Korak” Mirjana Duduković te predstavnica Udruge Frendofon Jasmina Kundić.

Zabilježeni su razni tipovi nasilja, a sve češće je i kibernetičko nasilje. Policija sa svim ostalim institucijama mora intenzivno raditi na prevenciji, što i čini kroz razne preventivne akcije poput ove i brojnih drugih, naglasio je načelnik PU karlovačke Darko Car. 

Međusobno uvažavanje i toleranciju naglasila je županica Martina Furdek Hajdin:” Zadaća svih nas odraslih, pogotovo nas na pozicijama odlučivanja je osigurati  sigurno odrastanje djece i mladih. Mi u Karlovačkoj županiji, pogotovo u školama u kojima smo osnivači,brinemo za stvaranje pozitivne kulture među mladima, a jedan od osnovnih načina je edukacija,kako nas samih tako i profesora, nastavnika i djece. Mladima poručujem da ako vide nekoga tko je žrtva nasilja, važno je da mu pruže podršku i pomognu mu da se obrati za pomoć.”

Svjesni činjenice kako je nasilje u bilo kojem obliku prisutno u svim okruženjima, Dan ružičastih majica je prilika da skrenemo pozornost na problem vršnjačkog nasilja, jer radi se o konstantnom obliku agresivnog zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca, a cilj nam je suzbijanje svakog oblika nasilja među djecom i mladima.

U slikanju motiva nenasilja i obilježavanju Dana ružičastih majica sudjelovali su još i karlovački gradonačelnik Damir Mandića sa suradnicima, županijska pročelnica za školstvo Marija Šćulac te učenici OŠ Švarča te članovi Udruga i institucija.

Izvor tekst i fotografije: Karlovačka županija

https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/sigurno-okruzenje-za-djecu-i-mlade-kao-prioritet-obiljezen-dan-borbe-protiv-vrsnjackog-nasilja

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave