Projekt Sisačko-moslavačke županije „Turizam plus“ predstavljen je danas potencijalnim prijaviteljima na javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata za 2024. godinu radi podizanja konkurentnosti turističkih subjekata s područja naše županije.

Župan Ivan Celjak naglasio je kako je za projekt „Turizam plus Sisačko-moslavačke županije“ u županijskom proračunu osigurano 160.000,00 €, a za potporu se mogu prijaviti subjekti malog gospodarstva koji obavljaju turističku djelatnost, OPG-i koji pružaju turističke usluge, privatni iznajmljivači soba te registrirani profesionalni proizvođači vina.

Nastojali smo putem ovog projekta osigurati kvalitetniju uslugu na području turizma i potaknuti pružatelje usluga u turizmu da uvedu dodatne sadržaje kroz dvije mjere. Prva mjera se odnosi na dodatan sadržaj, jer želimo potaknuti pružatelje usluga u turizmu da grade bazene, ulažu u wellness sadržaj, grade adrenalinske parkove i sve ono što će privući veći broj turista na područje naše županije. Druga mjera je usmjerena na promidžbu. Sve ono što dodatno rade naši pružatelji usluga u turizmu potrebno je i dodatno promovirati. Ovim putem sufinancirat ćemo kvalitetne projekte“, rekao je župan Celjak.

Poticaj za dodatne usluge i sadržaje u sektoru turizma

Intenzitet potpore za povećanje standarda i kvalitete turističke ponude postojećih turističkih subjekata iznosi najviše do 15.000,00 €, a za ulaganje u marketinške aktivnosti do 500,00 €. Prijava na Javni poziv po projektu „Turizam plus u Sisačko-moslavačkoj županiji“ za dodjelu bespovratnih potpora otvoren je do 2. travnja 2024. godine, a sve informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: 044/550-204 i 540-081 ili na e-mail: 

Sisačko-moslavačka županija prošle je godine u suradnji s Općinom Hrvatska Dubica uredila kupalište na Uni u Hrvatskoj Dubici, a ove je godine planirano uređenje kupališta u Letovaniću, Sunji i Donjim Kukuruzarima.

Župan Celjak posebno je istaknuo projekte „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održivi način“ i izgradnju Medicinskog wellness & spa centra u Sisku.


Lječilišni i wellness turizam

Ono što je važno za razvoj turizma na području Sisačko-moslavačke županije je da smo za naše Topusko osigurali 17 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem Ministarstva turizma i sporta. Rekonstruirat ćemo unutarnji bazen, wellness, hotel i toplice i još planiramo pronaći dodatan izvor od 13 milijuna eura čime će po završetku radova Topusko postati središte kontinentalnog turizma ovog dijela Hrvatske. Uz to, planiramo ove godine graditi i novu zgradu Lječilišta Jodno od 5100 m2 s četiri unutarnja bazena, toboganima te ćemo nastojati pronaći i jodnu vodu bušenjem za koju znamo da postoji ovdje u Sisku“, zaključio je župan Celjak.

Na današnje predstavljanje javnog poziva „Turizam plus“ odazvao se veliki broj djelatnika u sektoru turizma. Jedan od njih je i Vladimir Bistrički, vlasnik OPG-a iz Osekova koji je zahvalio Sisačko-moslavačkoj županiji što se odlučila na ovakvu potporu.

Svaki euro kojeg ti netko pokloni je dobrodošao, a ja ću se prijaviti za izgradnju bazena kako bi poboljšao uslugu svog OPG-a. Smatram da je ova mjera jako dobra za našu županiju“, rekao je Bistrički.

Vlasnica OPG-a iz Petrinje Natalija Antić Bjelac istaknula je kako će ovakva potpora OPG-ima dati dodatan vjetar u leđa.

Banovina je na početku ruralnog turizma i treba nam nešto ovako da osjetimo kako se i nama na ovaj način želi pomoći. Moramo iskoristiti sve blagodati Banovine i nadam se da je ovo samo početak u pomoći prema nama OPG-ima“, rekla je Antić Bjelac.

Nakon završetka prezentacije, župan Ivan Celjak svim je damama, koje su prisustvovale predstavljanju javnog poziva „Turizam plus“, uz čestitku za Dan žena uručio i slatki poklon.

Izvor tekst i fotografije: Sisačko-moslavačka županija

https://www.smz.hr/aktualno/10622-djelatnicima-u-sektoru-turizma-predstavljen-projekt-sisacko-moslavacke-zupanije-turizam-plus