U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u prostoru Kulturnog centra za posjetitelje u Dugom Selu održan je 7. Obrtnički forum Zagrebačke županije. Forum je okupio brojne obrtnike, a razgovaralo se o novom krugu bespovratnih potpora poduzetnicima Zagrebačke županije, mogućnostima financiranja projekata uz pomoć EU fondova, uvjetima prijava na natječaje, a prikazan je i jedan primjer uspješnog povlačenja EU sredstava.

„Obrtnici su izuzetno važni za našu Županiju, zahvaljujući njihovim prihodima, rastu i prihodi Županije i svih gradova i općina, koje onda dalje možemo ulagati u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo…“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije Damir Fašaić, istaknuvši kako je u ovoj godini poduzetnicima na raspolaganju milijun eura bespovratnih potpora.

„Naša su očekivanja da nadmašimo prošlogodišnji forum, ali i da ostavimo mogućnost napretka za sljedeći forum. Primjer suradnje između obrtnika, Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije, to je jedan sjajan primjer za učenje. To je taj zajednički put prema boljitku i probitku svih naših obrtnika“, rekoa je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, dodavši kako na području Zagreba i Zagrebačke županije ima više od 30 tisuća obrta, dok ih je 8840 u Zagrebačkoj županiji.

„Država će i dalje nastaviti s onim mjerama koje su bile i do sada. Od 2016. do 2021. imali smo agresivan pristup financiranja stipendija za deficitarna zanimanja, što se nastavlja i dalje, a ono što nas očekuje dalje su pomoć u vidu preventivnih mjera kako bi se dodatno promoviralo poduzetništvo žena, poduzetništvo mladih i dr.“, istaknuo je ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović.

„Kada ste samostalni i kada ste odgovorni za sve, a imate razne mogućnosti pomoći od grada, županije i EU fondova potrebna vam je samo sigurnost. Sinergija svih treba dovesti do ostanka naših mladih ovdje, a to je ono čemu se teži u Dugom Selu“, rekao je dradonačelnik Dugog Sela Nanad Panian.

Sudionike foruma pozdravio je i predsjednik Udruženja obrtnika Dugog Sela Marko Cesar.

Ovogodišnja tema panela bili su EU fondovi i bespovratne potpore Zagrebačke županije, a na panelu su sudjelovali ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić, direktor Poduzetničkog centra Zagrebačke županije Marko Ignjatić, konzultant za EU fondove Hrvoje Duk i vlasnik obrta Liktin Ivan Leščić, koji je govorio o ralizaciji svog EU projekta vezanog uz pimjenu nove tehnologije obrade metala.

Uoči Foruma, obrtnici su obišli Centar izvrsnosti za robotiku u SŠ Dugo Selo koji je izgrađen u sklopu  Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0, koji je financiran sredstvima EU i Zagrebačke županije.

„To je centar za obrazovanje srednjoškolaca i centar koji će podići kompetentnost u strukovnom obrazovanju. Upravo to će biti odskočna daska za naše učenike da uče radeći ma suvremenim strojevima i da što lakše uđu u svijet poduzetništva i rada“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU  Damir Fašaić.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7582/obrtnicki-forum-zagrebacke-zupanije