U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača obilježen je Dan narcisa, s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke te pružanje podrške ženama koje su od istoga oboljele.
U povodu obilježavanja Dana narcisa u Poliklinici za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku organizirani su „Dani otvorenih vrata“ u sklopu kojih se mogu obaviti dijagnostičke pretrage mamografija i ultrazvuk dojke.


Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je odlučno podržao ovu akciju: „Pregledi su iznimno važni, kako bi se spriječile teške posljedice. Često imamo vremena za servis automobila, a rijetko za sebe. Trebali bi pronaći vremena, osobito žene, to su naše majke, sestre, kćeri. One su stupovi svake obitelji i ovim putem potičemo sve žene da dođu na preglede, obave pregled mamografom ili ultrazvukom, kako bi spriječili teška oboljenja dojke.“Ljiljana Kezić je jedna od žena koja se odazvala pozivu za Dan otvorenih vrata: „Odlučila sam se na dolazak zato što trebamo obavljati preventivne preglede, pogotovo dojki, obzirom na veliki udio karcinoma dojke kod nas žena. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.“

Radiolog, dr. Ivan Pucović je istaknuo kako NPB Popovača sudjeluje u nacionalnom programu prevencije karcinoma dojke već 12 godina: „U tom periodu smo pregledali više tisuća žena. Naš uređaj za dijagnostiku je moderan, visoke rezolucije, s izvrsnim dijagnostičkim mogućnostima. Na pregled pozivamo žene u dobi od 50 do 69 godina, svake dvije godine. Mamografija je odabrana kao najvažniji faktor u prevenciji, zato što ona otkriva sitne karcinome i do dvije godine prije nego oni postanu klinički vidljivi.“

BOLNICA U POPOVAČI PRIVLAČI MEDICINARE IZ DRUGIH KRAJEVA HRVATSKE

„Nakon obnove poslije potresa šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice, aktivnije smo počeli raditi na privlačenju liječnika. Posljednje dvije godine u našu je bolnicu došlo 18 liječnika. To nije sve, otprilike 40 djelatnika koji imaju visoku i višu stručnu spremu došlo je u bolnicu. To su liječnici iz zagrebačkih, slavonskih ustanova. Devet sestara je primljeno na neodređeno, putem natječaja. Svi drugi su prelasci, što znači da se jako dobro radi u našoj bolnici. Ovo je neuropsihijatrijska bolnica koja ima sjajne timove, kardiologe, neurologe, imamo sjajnu radiologiju ovdje. Sisačko-moslavačka županija će, kao osnivač i dalje ulagati ovdje, kako u infrastrukturu, tako i u sadržaj naše bolnice,“ rekao je župan Celjak i posebno izdvojio činjenicu da je pokrenut projekt odjela dječje psihijatrije, koji će biti realiziran kroz godinu dana. Radi se o prostoru u obližnjem Ravniku, projekt je vrijedan 5 milijuna € i bit će to jedinstven projekt u Hrvatskoj, koji će sigurno oplemeniti usluge ove bolnice.

Izvor tekst i fotografije: Sisačko-moslavačka županija

https://www.smz.hr/aktualno/10666-dani-otvorenih-vrata-obiljezavanje-dana-narcisa-u-npb-popovaca