U srijedu, 3. travnja, gradonačelnik Dinko Pirak potpisao je ugovore s predstavnicima udruga koje se financiraju iz proračuna Grada Čazme i koje su se prijavile na natječaj Grada Čazme raspisan početkom godine.

– Imamo 26 ugovora u vrijednosti od 47.550,00 eura. To je 10 tisuća eura više nego lani, ali to nije sve. Uz udruge s predstavnicima kojih danas potpisujem ugovore, u Čazmi djeluju i druge organizacije civilnog društva koje se financiraju iz gradskog proračuna. Tako će se iz proračuna Grada Čazme ukupno za udruge ove godine izdvojiti 225 tisuća eura. Od toga je Vatrogasna zajednica 67.000 eura, udruge u kulturi 31.000, sportske udruge 80.000 eura. Usto, Grad Čazma na neizravan način pomaže održavajući, obnavljajući i gradeći infrastrukturu, odnosno sportska igrališta, objekte, mjesne i vatrogasne domove i drugo te dijelom i financiranjem režijskih troškova. Mogu reći da govorimo o značajnom iznosu potpore kojim Grad Čazma pomaže radu svih udruga, čime iskazujemo iskrenu zahvalnost za njihov doprinos životu u našem gradu, izjavio je gradonačelnik Pirak.

Jedna od udruga koja je ove godine prvi put dobila sredstva iz gradskog  proračuna je Orijentacijski klub Vihor iz Zagreba čija je članica dr. Bojana Nikolić.

– Smatram da bi trebalo svima što više prikazati i objasniti o našem sportu. Zbog toga sam ove godine prijavila naš Klub. Tražila sam sredstva da omogućimo djeci da još više upoznaju orijentacijsko trčanje, rekla je dr. Nikolić.

Sredstva su dobile i braniteljske udruge u ime kojih se obratio predsjednik Kluba 2/105 Ivica Bok.

– Ja se moram zahvaliti i moram pohvaliti Grad Čazmu. Ove godine mi smo s Gradom Čazma potpisali ugovor o korištenju braniteljskog doma. To je jedan veliki, prelijepi objekt. Potpisali smo ugovor o korištenju i imamo partnerski ugovor s udrugom HVIDRA Čazma i Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, podružnica Čazma. Mi smo partneri u korištenju tog objekta i ja preporučujem svim udrugama s područja grada Čazme da nam se jave, ako imaju potrebe za korištenjem tog prostora. Još jednom hvala Gradu Čazmi, gradonačelniku i njegovim djelatnicima, rekao je Bok.

Prvi put sredstva je dobila i Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“, koji su ove godine, u sklopu 47. supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“ organizirali utrku u Čazmi “Čazma RUN”.

– Drago nam je da Grad Čazma podupire naš rad i nadamo se da će u budućnosti još više članova biti iz samog grada Čazme i trčati memorijale. Dolaskom kod gradonačelnika sa željom da pokrenemo jednu sasvim novu priču, trčanje utrke uz utrku koja se već održava 47. put, ne samo da smo krenuli u utrku, nego  je veliki broj domaćih trkača sudjelovao što me stvarno iznenadilo. U budućnosti se nadam još većem odazivu. Zahvaljujem se Gradu Čazmi i gradonačelniku i svim ljudima što su nas podržali i nadam se da ćemo još više i bolje surađivati u budućnosti, rekao je Igor Vuković, predsjednik udruge maratonaca.

Prisutnima se, u ime braniteljskih udruga, obratio dopredsjednik čazmanske HVIDRE, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata Čazma i dopredsjednik županijske Udruge Ivica Sever, predloživši da se prije svake sjednice Gradskog vijeća Grada Čazme izvede hrvatska himna i održi minuta šutnje za sve poginule i preminule branitelje Domovinskog rata, što je podržao i gradonačelnik Dinko Pirak.

Foto: D. Kirin

Izvor tekst i fotografije: Grad Čazma / D.Kirin

http://www.cazma.hr/vijesti/gradonacelnik-potpisao-ugovore-s-udrugama-za-organizacije-civilnog-drustva-ukupno-225-000-eura/