U povodu blagdana svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, župan Ivan Celjak sa suradnicima, u prostoru Kulturno-povijesnog centra SMŽ, održao je prijem za članove Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Čestitam vam blagdan sv. Florijana, vašeg nebeskog zaštitnika. Hvala vam na svemu što radite za nas, što vašim djelovanjem čuvate naše živote i imovinu, što je vaša primarna djelatnost. Često zanemarimo i ostale aktivnosti u kojima sudjelujete, aktivnosti kojih ste nositelji, a koje ne spadaju u vašu primarnu ni sekundarnu djelatnost. Vi ste uvijek tu i kada vas god trebamo i pozovemo, uvijek pomažete i nikad ne kažete – nemamo vremena, ne možemo –  i na tome vam zaista hvala od srca. Vi ste zaista najsvestranija sastavnica operativnih snaga Sisačko-moslavačke županije“, rekao je župan Celjak.

Vatrogasna zajednica SMŽ, kao krovna vatrogasna organizacija u županiji, osnovana je 1993. godine u Sisku i čine je 13 vatrogasnih zajednica općina i gradova (VZ gradova Kutine, Siska, Popovače, Novske, Petrinje, Gline, VZ općina Martinska Ves, Sunja, Velika Ludina, Jasenovac, Lekenik, Lipovljani) od čega je 1 zajednica područja (VZP Hrvatska Kostajnica) i 5 samostalnih DVD-a (Topusko, Gvozd, Hrvatska Dubica, Majur, Donji Kukuruzari).

„Imamo ukupno 14.121 člana u Vatrogasnoj zajednici Sisačko-moslavačke županije kojih je 2037 operativnih članova s liječničkim pregledima. U 4 javne vatrogasne postrojbe imamo 235 profesionalnih vatrogasaca i 8 profesionalnih vatrogasaca u DVD-ima. Taj broj zadovoljava potrebe vatrogastva na našem području“, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić.

Izvor tekst i fotografije: Sisačko-moslavačka županija