11.9 C
Zagreb
Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Virje je ovih dana najslađe mjesto u Europi

Bogatim programom i natjecanjem čak 27 udruga žena koje su posjetiteljima predstavile svoje tradicionalne slastice – prkače, danas je službeno otvorena 9. Virovska prkačijada koja je i ove godine opravdala epitet najslađeg međunarodnog festivala malih kolača na prostoru Hrvatske, ali i šire.

Virje i okolica puna tri dana živi ovu sjajnu gastro manifestaciju koja privlači velik broj posjetitelja, što je potvrdila i gužva u šatoru u kojem je tijekom dana velik broj posjetitelja imao prilike kušati starinske tradicijske kolače, ali i ponešto naučiti od vrsnih majstora slastičarstva koji na radionicama i prezentacijama pokazuju sve čari slatkog kulinarstva.

Prigodnim riječima uzvanicima su se na otvorenju obratili načelnik Virja Mirko Perok, župan Darko Koren, inicijator manifestacije Stjepan Odobašić, predsjednik stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević te izaslanica organizacije Taste of Peace Matea McConnell.

Načelnik Perok je naglasio kako je Virje najslađe selo u Hrvatskoj, ali i u Europi te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji uz želju da se svi posjetitelji ovih dana u Virju osjećaju kao kod kuće. Stjepan Odobašić je kazao kako je Prkačijada stavila Virje na kartu Europe. Dražen Đurišević je zahvalio cijelom timu te dodao kako je Virje iznova pokazalo da može napraviti nešto vrhunski na što se mogu ugledati i ostali. Ispred tvrtke Podravke obratila se članica Uprave Liljana Šapina koja je istaknula da Podravka od samog početka podržava manfiestaciju te uputila čestitku svima koji sudjeluju.

Manifestaciju je otvorio župan Koren koji je istaknuo da je Prkačijada primjer kako se iz jedne autentične ideje može napraviti veliki projekt.

Prkačijada 2024 36

„Velika zahvala načelniku Peroku, kao i Draženu Đuriševiću i cijelom Organizacijskom odboru  što su prepoznali vrijednost ovakve ideje. Činjenica je da je to međunarodni projekt i to nam govori da je ideja potpuno uspjela. Prkačijada je zauzela visoko mjesto na ljestvici turističkih i gastronomskih priredbi na širem prostoru i može se brendirati kao autentičan sadržaj ovog kraja“, poručio je župan Koren.

Nakon prigodnih govora, župan je sa suradnicima obišao štandove udruga žena te uputio čestitke i zahvalu na sudjelovanju. 

Uz članice udruga žena i prijateljskih udruga koje tradicionalno sudjeluju na Prkačijadi poput udruga iz Solina i Ližnjana ove godine na manifestaciji sudjeluju i slastičari iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske te Bosne i Hercegovine koji predstavljaju izvorne slastice svojih zemalja.

Posjetitelji mogu uživati u stručni predavanjima i radionicama, sajmu tradicionalnih proizvoda i obrta, natjecanju učenika osnovnih škola i vrtića, natjecanju članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača, raznim kulinarskim nastupima, koncertima i još mnogim drugim događanjima koje možete pogledati u PROGRAMU 9. VIROVSKE PRKAČIJADE.

Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica KKŽ, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, tvrtke Podravka i Dergez,  a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Izvor fotografije i teksta:https://kckzz.hr/hr/novosti/item/4447-svecano-otvorena-9-virovska-prkacijada-virje-je-ovih-dana-najslade-mjesto-u-europi

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave