U subotu, 1. lipnja 2024. godine je na Bedekovčanskim jezerima u Bedekovčini održana 15. Štruklijada – jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji je zaštićen i na europskoj razini.

Pobjednik ovogodišnje Štruklijade je Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, drugo mjesto osvojio je Vuglec Breg, dok su treće najbolje štrukle na svijetu pripremile Slastice Tri užitka. Nagradu i priznanje za najbolje štrukle uručili  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek, za drugo mjesto saborska zastupnica i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a za treće mjesto saborska zastupnica i načelnica Konjščine Anita Curiš Krok te načelnik Bedekovčine Darko Ban.

“Vjerujem da se nitko ne bi tako veselio pobjedi kako su se veselila djeca. Zajedno sa svojim mentorima dali su si puno truda i sigurno da je ovo pravi poticaj za njihovu budućno”, istaknuo je nakon proglašenje župan Željko Kolar te izrazio zadovoljstvo velikom posjećenošću Štruklijade. “Do sada se okrenulo više od 10.000 štrukli, što će se još povećati do kraja dana.  Jako smo zadovoljni odazivom gostiju s područja naše županije, ali i okolice, a bilo je puno gosti i iz Slovenije. o je ono što smo htjeli, da zagorske štrukle kao europski zaštićeni proizvod i dalje promoviramo”, istaknuo je župan Kolar.

U ocjenjivačkom sudu bili su dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Branko Čukelj, voditelj kulinarstva Podravke Dražen Đurišević i glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan.

Na 14. Štruklijadi natjecali su se OPG Micak – Klet Zagorski dvori, Villa Zelenjak- Ventek, OPG Kos, Slastice Tri užitka, ZMH Horvat, Vuglec breg, OPG Galic, Terme Tuhelj, Srednja škola Zabok, Srednja škola Pregrada, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te Turistički apartmani Snježna kraljica, Sljeme.

Dio Štruklijade bio je i gastro show u kojem su pripremu štrukli prezentirali učenici OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Srednje škole Pregrada i Srednje škole Zabok, a posjetitelji su mogli uživati i u izvedbama Ansambla Zabok.

Manifestaciju je otvorila zamjenica župana Jasna  Petek, koja je istaknula kako su zagorski štrukli poznati diljem Lijepe Naše, ali i puno šire od naših granica. Dobrodošlicu na Bedekovčanska jezera je svim gostima poželio načelnik Bedekovčine Darko Ban.

Štruklijadu su 2009. godine pokrenule Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija kao dio nastojanja za promociju i zaštitu zagorskih štrukli, za koje je 2022. godine ishođena i zaštita na europskoj razini oznakom zemljopisnog podrijetla i to pod dvojnim nazivom Zagorski štrukli i Zagorski štruklji. Postupak certifikacije je do danas prošlo 5 proizvođača: ZMH Horvat d.o.o.; Obrt za ugostiteljstvo i turizam „ Zelenjak- Ventek“; OPG Kos Marko; Slastice „Tri užitka“ te        IVANIKO obrt za ugostiteljstvo – Klet Zagorski dvori, Marija Bistrica.

Organizatori 15. Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a partneri su  Općina Bedekovčina i Turističko područja  Srce Zagorja.

Izvor teksta i fotografija: https://kzz.hr/novosti/struklijada-ponovno-odusevila-najbolji-strukli-iz-os-brestovec-orehovicki/