U sklopu ovogodišnje Noći muzeja razna kulturna događanja organizirana su i u brojnim prostorima u Zagrebačkoj županiji.

U Zaprešiću je tako, u prostoru Vršilnice, postavljena izložba “Sloboda mog uma – avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac”. Izložba je izazvala veliko zanimanje kulturne javnosti, a najavljena je kao početak “jedinstvenih izložbi u jedinstvenom prostoru” koje će Vršilnicu svrstati u “veliko i važno mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske”. Fokus ove izložbe nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica, s prostora srednje i istočne Europe, koje su sudjelovale u modernističkim umjetničkim pokretima. Iz izloženih radova moguće je iščitati ne samo umjetničku scenu nego i puni status društva i društveno-političko ozračje prostora u kojemu je umjetnost nastala.

Press materijal

„Novi mediji, poput performansa, umjetnosti tijela, fotografije, videa… dozvolili su ženama-umjetnicama da iskažu svoje najdublje subjektivne dojmove, koje u prethodnim umjetničkim razdobljima nije bilo ni jednostavno ni lako izraziti“, rekao je povjesničar umjetnosti Jerko Denegri. Izložbu je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, poručivši da ova izložba daje doprinos “da Zaprešić bude prostor kulturnog stvaralaštva”. Izložbu su organizirali Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Među posjetiteljima je bila i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

„Vidi se da Zaprešić iskorištava Nove dvore kao veliki turistički kapital. Veselim se i drugim manifestacijama koje će se organizirati u ovom prostoru“, rekla je ministrica.

Izvor: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7132/noc-muzeja-u-zagrebackoj-zupaniji