24 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Upozorenje Ravnateljstva civilne zaštite: „Jezero Čiče nije kupalište!”

Temperature iznad 35°C, užareni gradski asfalt, vruće noći, sparina… sve to samo su neki od razloga zašto se ovih dana traži mjesto više u hladu i bilo kakvi načini rashlađivanja. I ove godine je tako popularna destinacija za dnevna osvježenja jezero Čiče na kojem je svakog popodneva velik broj posjetitelja, ali iz Ureda civilne zaštite upozoravaju ”Jezero Čiče nije kupalište!”

„Jezero Čiče u Velikoj Gorici jedno je od većih umjetnih jezera na podružju Zagrebačke županije. Na ovom području ima dosta takvih lokacija na kojima nije dozvoljeno kupanje, a ipak se kupa.”, istaknuo je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb.

Iako je navedena zabrana prilaska mjestu iskopa, kupače to ne smeta premda se neki dolaze i samo sunčati. Mjerenja su pokazala da je jezero Čiče na određenim mjestima čak 38 metara duboko te kao takvo nije sigurno za neiskusne (a možda i iskusne plivače).
Božidar Ćurić, voditelj županijskog centra 112 Zagreb također je upozorio na ovakva opasna osvježenja.

Upravo iz tog razloga ekipa iz Ravnateljstva civilne zaštite uputila je apel o važnosti  odgovornog ponašanja prilikom rekreiranja u ljetnom razdobolju. Ipak, ako se odlučite na kupanje na jezeru Čiče na vlastitu odgovornost, preporučuju da ne idete sami, ali i da se dobro zaštitite od sunca, posebice ovog tjedna. S obzirom na visoke temperature važno je da pijete mnogo vode, izbjegavate kofein i šećer, koristite kremu sa zaštitnim faktorom, klonite se jakog sunca, nosite prozračnu odjeću i držite se hlada. Također, budite oprezni ako dolazite biciklima ili pješke do jezera da ne ulazite odmah u jezero. Temperaturna razlika bi mogla biti teška za organizam, a možda i fatalna za osobe slabijeg zdravstvenog stanja.

Izvor: https://www.zagrebancija.com/upozorenje-ravnateljstva-civilne-zastite-jezero-cice-nije-kupaliste/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave