Počela je gradnja sustava odvodnje otpadnih voda na području Ivanić-Grada i dijela općine Kloštar Ivanić. U sklopu projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ivanić-Grad“ bit će sagrađeno oko 70 kilometara nove kanalizacijske mreže te sanirano, odnosno rekonstruirano oko 5 kilometara postojeće mreže.

„Sam projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Ivanić-Grada počeo je još davne 2012., mi smo ga preuzeli 2016. i doveli do faze realizacije. Treba reći da ovakvi EU projekti, prije nego dođu u samu fazu izvedbe, zahtijevaju pet do sedam godina pripreme“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, koje je nositelj ovoga projekta. Sastavni dio projekta je i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, projektiran za 21.000 ekvivalent stanovnika. Uskoro će i za njega, rekao je Masten, biti raspisana javna nabava za odabir izvođača radova.

„Radi se o najmodernijem uređaju s III. stupnjem pročišćavanja“, rekao je Masten.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta, sveukupne vrijednosti 47,5 milijuna eura.

„Nadam se besprijekornoj suradnji s izvođačima radova kako bi posao obavili u roku“, poručio je Leš. Radovi trebaju završiti početkom 2026. godine.

Obilježavanju početka radova prisustvovao je i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

„Ove godine slavimo desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji. Sada valjda svi vide što nam znači to članstvo. Da nema tako izdašnih europskih sredstava ne bismo mogli realizirati ovakve projekte. S druge strane važno je da imamo i firme koje znaju kvalitetno pripremiti projekte i povući europski novac“, rekao je Tomljenović.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, ustvrdio je da će se priključenost na kanalizacijski sustav na području aglomeracije Ivanić-Grad podići ovim projektom s 10.000 na 17.000 stanovnika, te da će završetkom ovoga i projekta regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagreb-istok područje Ivanić-Grada imati komunalni standard primjeren 21. stoljeću.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prisutna je bila Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva, koje je rekla da, osim što će ovaj projekt donijeti veći standard vodne usluge, donijet će i „zdraviji okoliš i bolje stanje voda“.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija