Zagrebački HSLS nije zadovoljan s prometom u gradu Zagrebu. Gradski zastupnik Darko Klasić poručio je da se zagrebačka prometna politika može svesti na dvije boje: žutu ili crvenu.

“Promet u gradu je ili u žutom ili u crvenom. Ovakva organizacija proizvodi sve veće zagađenje grada. Krenulo je sa zatvaranjem pješačke zone u Staroj Vlaškoj. Produžilo se na Gjuru Deželića proširenjem biciklističke infrastrukture. Nakon toga su prošle godine kasnili ljetni radovi, što je dovelo do kolapsa početkom škole. Nažalost, i ove godine se ponovno isto ponovilo”, rekao je Darko Klasić, predsjednik gradske organizacije HSLS-a.

Osvrnuo se na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi kojom se povećao cenzus za ostvarivanje prava na besplatan (mjesečni ili godišnji) kupon za Pretplatnu kartu ZET-a za umirovljenike i osobe starije od 65 godina koje nisu umirovljenici s dosadašnjih 424,71 na 560,00 eura. Ovom odlukom gradska uprava proširila je prava na besplatan javni prijevoz za 22 000 osobe starije dobi koje su zbog trenutno malih mirovina u najvećem riziku od siromaštva.

“S obzirom koliko Grad Zagreb sudjeluje u prikrivanju troškova ZET-a smatram da je to dobra odluka jer se taj model nije mijenjao preko dvije godine. Znate i sami da su mirovine znatno porasle u prethodnom razdoblju i da veliki broj zagrebačkih umirovljenika više ne ulazi u kategoriju koja im omogućava besplatan prijevoz, iako su mirovine mizerne. Mislim da je granica bila oko 3800 kuna. To je sada daleko pregaženo. Meni bi cilj bio da se digne ta granica. S druge strane, mislim da bi se ta granica dohodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na besplatan pokaz ZET-a trebala odnositi na sve zaposlene građane Zagreba, koji imaju mala primanja. Pojedini građani imaju, što je žalosno, imaju manji prihod od umirovljenika. Iako oni daju redovito prirez i sve poreze u Gradu Zagrebu, ne uživaju povlasticu besplatnog prijevoza ZET-a”, objasnio je Klasić.

U subotu, 16. rujna, paralelno s početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, uspostavljena je nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

“Ovo zatvaranje Masarykove koje je napravilo od Gjure Deželića slijepo crijevo. Unatoč svim ovim propustima i nesnalaženju u upravljanju zagrebačkom komunalnom strukturom, zabrinjavajuća je famozna snimka koja je izašla u medijima. Sastanak vijećnika i zastupnika stranke Možemo, gdje je njihov koordinator na edukaciji zastupnicima predlaže da se stopiraju rješavanje prometnih problema u Gradu Zagrebu i obnavljanje prometnica, kako bi se potenciralo ljude da odustanu od upotrebe automobila te se prebacilo na upotrebu bicikl i javnog prometa. Da prestanemo živjeti u raskoši u gradu Zagrebu i da se natjera ljude na štednju. To je više nego zabrinjavajući projekt”, dodao je Klasić.

Smatra da je loše organiziran promet u Zagrebu, da se povećala količina ispušnih plinova u zraku te da zbog velikih gužvi i građani i privreda gubi veliki novac.

“Mi kao HSLS ovim putem pozivamo gradonačelnika i stranku Možemo da naprave reviziju prometa u gradu Zagrebu, da naruče prometnu studiju da vide koji su učinci ovakvih politika i da vide učinke ovakve politike. Neka naruče ozbiljnu studiju od Prometnog fakulteta i u suradnji sa stručnjacima naprave dugoročnu strategiju prometa u gradu Zagrebu”, zaključio je Klasić.

Autor Nikša Maravić

Izvor:https://www.zagrebancija.com/hsls-prometna-situacija-narusava-kvalitetu-naseg-zivota-u-gradu/